Våra tjänster inom golvbehandling

Z

Golvslipning

Vi utför golvslipning och oljning av trägolv på alla möjliga träslag såsom, ek, furu, gran, bok, ask, björk m fl. Det finns inget vackrare än välskötta oljade, hårdvaxoljade eller lackade trägolv.

Z

Golvlackning

Vi utför lackning och oljning av trägolv på alla möjliga träslag såsom, ek, furu, gran, bok, ask, björk m fl. Det finns inget vackrare än välskötta oljade, hårdvaxoljade eller lackade trägolv.

Z

Underhåll av trägolv

Man säger att trägolv bara blir vackrare ju äldre de blir. Det viktigaste när det gäller golvvård och rengöring av trägolv är att den är regelbunden. Vi hjälper dig  med allt underhåll av dina trägolv.

Bra att veta om trägolv och golvvård 

Man säger att trägolv bara blir vackrare ju äldre de blir. Och visst är påståendet sant – om golven vårdas på rätt sätt. Förr fanns det bara ett sätt att sköta sina golv på de skulle skuras ofta och länge. Trots att många trägolv numera har en ytbehandling som gör städarbetet betydligt lättare är noggrann golvvård fortfarande A och O för alla trägolv. Om du har trägolv i huset så har du en golvbeläggning som med rätt omvårdnad kan hålla sig fräsch i flera generationer. Tanken är svindlande, men tänk på att de golv som finns i till exempel våra gamla slott ofta är från tiden då byggnaderna uppfördes. Moderna trägolv är ofta lackerade. Dessa ska inte skuras och bonas utan endast dammsugas och ibland torkas med en fuktig, väl urvriden trasa.

Tips!

Om du lägger en dörrmatta på vardera sidan om ytterdörren får du en effektiv smutsspärr. Det mesta gruset och annan lös smuts från skorna stannar på det här viset i farstun. 

Bonade golv

En del lackerade parkettgolv och brädgolv av äldre datum mår bra av att bonas någon gång om året. Innan du kan bona golvet måste det göras rent från gammal bonvax. Använd lacknafta och torka bort alla rester av vax och smuts. Låt golvet därefter torka ordentligt. Använd en golvbonare och bona golvet med flytande bonvax. 

Har du ingen golvbonare kan du hyra eller låna en skur- och polermaskin av en rengöringsagentur. Lägg till sist en mjuk, torr trasa mellan borsten och golvet och putsa ännu en gång. Vill du bona ett obehandlat trägolv måste du göra det betydligt oftare eftersom träet suger åt sig vaxet.

Olja in golven

Ett oljebehandlat trägolv ska ha samma skötsel som alla andra trägolv, det vill säga dammsugning med jämna mellanrum. Det är först när du ska göra en grovrengöring som behandlingarna skiljer sig åt. Ett oljebehandlat trägolv bör någon gång om året oljas in med en speciell olja som i huvudsak består av linoljor och terpentin. Oljan stryks ut på golvet. Låt den sedan dra en stund innan du torkar bort överflödet. Polera till sist upp ytan med den vita sidan på en rengöringssvamp. Oljebehandlingen skyddar golvet från alltför grov smuts samtidigt som den ger träet en vacker lyster.

Lackade golv

Trägolv är ett levande material som påverkas av fuktigheten i luften. Allt virke sväller vid hög luftfuktighet och krymper när luften är torr. För att undvika alltför stor rörelse i trägolvet bör du därför försöka hålla så jämn luftfuktighet inomhus som möjligt. En ofta förekommande uppmaning när det gäller skötseln av trägolv är att torka med en fuktig trasa. Detta är ett viktigt råd som dock måste föregås av dammsugning. Torkar man golvet utan att först dammsuga blir resultatet att lacken repas av den lösa smutsen som följer med trasan.

Redan efter några månader blir golvet matt i glansen om man slarvar med dammsugningen. Om ditt trägolv är så hårt smutsat att det inte räcker med att torka med fuktad trasa kan du tillsätta lite rengöringsmedel – utan ammoniak – i vattnet. På laminatgolv kan du ha några droppar gul såpa i tvättvattnet.

Oljade golv

Ett oljat golv tål de flesta ämnen. Oljan bildar en spärr mot smuts och våtskador. Trägolven mår bäst av daglig städning genom damsugning eller sopning. Torka av med trasa eller mopp som fuktas i såpvatten (vrid ur innan du torkar av). Tänk på att oljebehandlingen måste förnyas, hur ofta beror på hur mycket golvet nyttjas.

Varning
Använd aldrig rengöringsmedel med ammoniak när du gör rent ett trägolv. Blaska aldrig med vatten på ett trägolv. Torka alltid omedelbart upp efter dig om du spiller, till exempel när du vattnar blommorna. Om vattnet får ligga kvar på golvet får du en ful fläck som kan vara svår att få bort.

Golvvård

Det viktigaste när det gäller golvvård och rengöring av trägolv är att den är regelbunden. Det bör inte vara alltför glest mellan tillfällena. Ett lackerat trägolv repas lätt av till exempel små gruskorn. Finns det en hund i huset är det näst intill omöjligt att undvika att få in sand och grus. Därför bör du dammsuga och torka dina golv oftare om du har en fyrfotad vän. Numera finns laminerade trägolv som är extra tåliga mot hack och andra slagmärken. Detta beror på att man lagt ett tunt skikt trä på ett stumt underlag. I och med att träet inte längre ”lever” blir det mera motståndskraftigt mot sådana påfrestningar. Lacken är däremot fortfarande känslig för repor. Om du har ett obehandlat trägolv fordrar det mera av dig när du ska städa. Å andra sidan är det lättare att ta bort skavanker på en sådan yta. Eftersom du inte har någon lack att ta hänsyn till kan du slipa ner en ful repa eller andra märken utan att be höva slipa hela golvytan.

Det blir allt vanligare att luta gran- eller furugolv i äldre hus. Behandlingen – som var vanlig förr innebär att du ska skura golven med grönsåpa när det är dags för golvrengöring. Detta är ett tungt och tidskrävande arbete som många gärna avstår ifrån. Väljer du det extra besväret kan dock se fram emot belöningen, de rena och friska doften av nyskurad golv.